Ilex crenata

De Ilex Crenata ofwel Japanse hulst wordt veel gebruikt als alternatief voor buxus en groeit wat sneller. Snoei je ‘m regelmatig, dan krijg je uiteindelijk een mooie strakke haag. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de Ilex Crenata te laten groeien en er allerlei vormen van te maken. In de Ilex Crenata groeien in de zomer kleine witte bloemetjes die later zwarte besjes worden. Een lekkernij waar vogels wel raad mee weten! De Ilex Crenata blijft net als de buxus het gehele jaar groen. En… ook hierbij geldt dat de Ilex Crenata een eyecatcher is voor iedere tuin, ook als je ‘m in een sierlijke pot op je terras of balkon neerzet.

Verzorgingstips

Van de Ilex Crenata (Japanse hulst) heb je het hele jaar door plezier. Of het nu zomer of winter is: de Ilex behoudt zijn frisgroene blaadjes. En… met de juiste verzorging groeit de Ilex sneller dan de normale buxus. Al binnen korte tijd heb je die mooie tuin die je voor ogen had. Het is een erg sterke plant die gemakkelijk alle weersomstandigheden overleeft. De beste plek voor de Ilex Crenata is op een zonnige plek waar af en toe schaduw is. Je dient ‘m minimaal twee keer per jaar te snoeien, maar drie keer per jaar is aanbevolen. De snoeitijd is vanaf mei tot en met september. Zo kun je ‘m bijvoorbeeld een keer snoeien in mei, een keer snoeien in juli en de laatste keer snoeien in september. De Japanse hulst kan veel hebben dus je snoeit niet snel teveel. Wanneer je een hoge haag wilt hebben (dat kan wel tot 2 meter!) is het verstandig om ‘m toch ieder jaar even te snoeien (telkens iets hoger) zodat je haag de kans krijgt goed te vertakken en daardoor lekker stevig wordt.

Weetjes

Wist je dat de in de kasteeltuinen van Paleis het Loo in Apeldoorn er maar liefst 26 kilometer haagjes staan van de Ilex Crenata! Je ziet nauwelijks verschil met de vroegere buxushaagjes. Ze hebben diezelfde kleine, ovaalvormige groene blaadjes die kort op elkaar geplaatst zijn. En net als de buxus is de Ilex crenata mooi kort te houden. Toch behoren beide planten niet tot dezelfde familie. De ilex is namelijk een hulst. En net als de hulst, draagt de Ilex kleine bessen. Wij genieten ervan en vogels smullen er volop van, zeker tijdens de wintermaanden, wanneer de vrucht wat zachter wordt. Hierdoor creëer je niet alleen een tuin die mooi is, maar heb je altijd gezellige gasten in de buurt.